Acupunctuur Medemblik - DoorBraak

Post-COVID-19

Na een COVID-19 besmetting blijken veel mensen langdurig last te houden van vermoeidheidsklachten, hoofdpijn, kortademigheid en/of pijn op de borst. Ook gebrek aan concentratievermogen en conditieverlies hoor ik vaak ik mijn praktijk. Acupunctuur kan je ondersteunen bij je herstel.

Pijn

Pijn:pain.jpeg

Pijn

Brandend, zeurend, prikkend of stekend. Pijn kent vele uitingsvormen. Ongeacht de vorm, pijn kost veel energie. Vaak hebben mensen met pijnklachten al van alles geprobeerd om ervan af te komen, maar niets lijkt echt te helpen. Pijnbehandeling kan complex zijn. Ook is de beleving van pijn heel persoonlijk en verschilt van persoon tot persoon.

Acupunctuur
De basis van acupunctuur ligt in het bestrijden van pijn. In Chinese ziekenhuizen wordt acupunctuur zelfs ingezet als anesthesiemiddel bij operaties.
Bij acute pijn kan een acupunctuurbehandeling een pijnstillend effect hebben. Dit komt doordat tijdens het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten pijnstillende en ontstekingsremmende stoffen vrijkomen. Daarnaast is de kans groot dat de behandeling een ontspannend effect heeft waardoor u ook minder pijn gaat voelen.
Bij de behandeling van chronische pijn wordt, naast het bovengenoemde effect, gebruik gemaakt van de holistische benadering die hoort bij acupunctuur. Dit betekent dat de therapeut niet alleen naar je pijnklachten kijkt, maar ook op zoek gaat naar de oorzaak en de gezondheid in zijn geheel. Omdat bij chronische pijn de oorzaak vaak minder duidelijk is, kan deze benadering van groot nut zijn. De behandeling is erop gericht het evenwicht in je lichaam te herstellen en wordt eventueel aangevuld met voedings- en leefstijladvies.

DoorBraak
Wil je weten of DoorBraak ook iets voor jouw (pijn) klachten kan betekenen, ik vertel je er graag meer over. 

Slapeloosheid

Drie weken geleden heb ik een artikel geschreven over vermoeidheid. (https://www.acupunctuur-medemblik.nl/index.php/79/weblog)
Ik heb verteld dat oorzaken psychisch en lichamelijk van aard kunnen zijn. In het laatste geval heb ik wat aandacht besteed aan de orgaanfuncties binnen ons lichaam.
Aangezien ons lichaam als één systeem functioneert kan een kink in de kabel uiteindelijk invloed uitoefenen op vele functies binnen dit systeem.

Moe maar niet kunnen slapen
Maar stel je nu eens voor dat je enorm moe bent. Slapen is het enige dat je wilt. Maar eenmaal in bed kun je niet in slaap komen; plafondstaren, piekeren, woelen, transpireren… Of je valt wel in slaap, maar na korte tijd word je wakker en dan gebeurt bovenstaande. Je kunt de slaap niet meer vatten. Maar ook vroeg wakker worden en dan niet meer in slaap kunnen komen is een veel gehoorde klacht bij slaapstoornissen.
Slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd, komt vaak voor. Ruim 15 procent van de Nederlandse bevolking heeft hier last van.

Oorzaken en gevolgen
Insomnia ontstaat vaak door spanningen, piekeren, pijn, alcoholgebruik of ’s avonds te lang actief zijn. Maar ook de oververmoeidheid zelf kan leiden tot slaapproblematiek.
De gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Het kan leiden tot concentratieproblemen, prikkelbaarheid, vermindering van eetlust, daling van de weerstand en depressiviteit.
Slaapmedicatie wordt vaak en gemakkelijk voorgeschreven, maar lossen de oorzaak van het probleem niet op. Daarnaast hebben slaapmiddelen vaak bijwerkingen en ze kunnen verslavend zijn.

Acupunctuur als slaapmiddel?
Binnen de Chinese geneeskunde worden slaapproblemen gezien als een verstoring van ons natuurlijke ritme. Hierbij is de balans tussen actie (Yang) en rust (Yin) verstoord. Normaliter horen deze vloeiend in elkaar over te gaan; bij het opstaan word je actief en heeft de dag zijn beloop. Richting de avond word je rustiger, meer ontspannen en bereid je je voor op de slaap.
Met acupunctuur kan de energiebalans tussen Yin en Yang hersteld worden; het tekort aan Yin-energie wordt aangevuld of het teveel aan Yang-energie wordt afgevoerd.

Het zal je niet verbazen dat je zelf ook invloed hebt op de balans tussen Yin en Yang. Denk hierbij aan je leef-, eet-, en slaapgewoonten.

Ik geef je graag advies die de behandeling ondersteunt. Neem hiervoor contact op via:
doorbraak@acupunctuur-medemblik.nl of bel/app 06 29515200.

 

 

 

'Ik ben zo moe'

‘Ik ben zo moe!’

Dit is ongetwijfeld de meest gehoorde klacht binnen de praktijk. Het kan de hoofdklacht zijn, vaker is het een klacht die naast andere klachten speelt.
Vermoeidheid heeft vaak een medische oorzaak. Echter bij veel patiënten is het een SOLK (Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klacht). Kort gezegd: De klacht bestaat en wordt (h)erkend, maar medisch onderzoek heeft niets opgeleverd en de arts kan niets doen.

Oorzaak komt voort uit de orgaanfunctie
Ook vanuit een Oosterse blik kan vermoeidheid diverse oorzaken hebben. Meestal komen deze voort uit de organen. Denk bijvoorbeeld aan de milt welke verantwoordelijk is voor de transformatie van voedsel naar energie, maar ook bepalend is bij psychische aspecten als nadenken en zorgen ervaren.
Een ander voorbeeld is de lever. Deze zorgt voor de distributie van (voldoende) bloed in ons systeem en daarmee dus ook voor energie en warmte. De psychologische taak van de lever is het verwerken van emoties en dan met name stress, woede en frustratie. Als dit niet vloeiend verloopt dan kan (chronische) vermoeidheid het gevolg zijn.

Eén systeem
Omdat ons lichaam nu eenmaal als één systeem werkt is de werking van het ene orgaan dus afhankelijk van de werking van het andere. Om het voorbeeld van hierboven nogmaals aan halen: Vermoeidheid vanuit de spijsvertering (milt) heeft invloed op de werking van de lever; De circulatie van energie en bloed stagneert en dit leidt tot klachten als stress- en spanningsklachten, weinig energie, spier- en peesklachten, maar ook frustratie.

Behandeling
De acupuncturist inventariseert grondig de klachten die er zijn en gaat daarbij verder dan het uitvragen van alleen de vermoeidheidsklachten. Alle klachten tezamen, inclusief de pols- en tongdiagnose, bepalen uiteindelijk de diagnose. Op basis hiervan wordt het behandelplan opgesteld.
Vaak kan de persoon al met 4 tot 6 behandelingen een duidelijk verschil in energie merken. Maar ook hier geldt, hoe langer de vermoeidheidsklachten al bestaan, hoe meer behandelingen noodzakelijk zijn.
Ook kijkt de acupuncturist samen met de cliënt waar de grondslag van de klachten vandaan komt en hoe deze zoveel als mogelijk voorkomen kunnen worden.

Meer info?
Ben je geïnteresseerd geraakt in de manier waarop ik werk en wat ik voor je kan doen neem dan contact op via doorbraak@acupunctuur-medemblik.nl of bel/app 06 29515200.

 

 

Scriptie 'Depressie binnen de TCM'

Mijn scriptie is gepubliceerd in het ledenmagazine van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA), de Huang Ti. Mijn onderzoek ging over de mogelijke rol van de acupuncturist bij de behandeling en ondersteuning van patiënten met depressieve stemmingsstoornissen. Als je hier meer over wilt lezen stuur mij dan een PB, dan zorg ik dat je de gehele scriptie of de samenvatting toegestuurd krijgt. 

#acupunctuur #tcm #doorbraak #centrumvooracupunctuur #delenisvermenigvuldigen #arnoudbraak

It's all in the name... DoorBraak

Een maand geleden heb ik mijn praktijk via social media gepresenteerd. Ook de website, www.acupunctuur-medemblik.nl is live gegaan. Het aantal afspraken in de agenda is stijgende, maar ook is het leuk dat ik van diverse kanten benaderd wordt met vragen of reacties op artikelen. Zelfs voor mijn oude werkgever Rabobank, heb ik een leuke HR-bijdrage mogen verzorgen waar het gaat om regie nemen op je loopbaan. Hoe leuk is dat?!
Prikkelen doe ik dus niet alleen met naalden, maar blijkbaar ook met woorden.

Veel respons krijg ik op de keuze van de bedrijfsnaam; mensen vinden DoorBraak passend en creatief, maar er worden ook veel vragen over gesteld.
Er zijn meerdere redenen waarom ik vind dat deze naam het beste past bij wie ik ben, wat ik wil en wat ik doe en daarop geef ik graag onderstaande toelichting.

Ten eerste wilde ik iets met mijn eigen achternaam doen. Ik ben nooit bijzonder trots geweest op de naam Braak, maar ja, zo heet ik nu eenmaal.
Op de tweede plaats mijn persoonlijke motivatie. Een vervolg van mijn carrière in de acupunctuur en daarmee de start van dit bedrijf is voor mij persoonlijk heel belangrijk en impactvol. Niet alleen voor mijzelf, ook voor mijn gezin is dit een totale ommezwaai. Ik zat ‘vast’ in een werkomgeving waar ik heel graag uit weg wilde, maar niet uit weg hoefde. Zoals eerder beschreven noemde ik het altijd ‘de gouden kooi.’ Van zekerheid naar onzekerheid, van een vast ritme (sleur) naar een eigen agenda en van loondienst naar zelfstandig ondernemerschap. Het voelt als een bevrijding en dat is zeker een doorbraak.
Op de derde plaats de relatie met acupunctuur. Binnen de Chinese filosofie en geneeskunde en dus ook de acupunctuur gaat het met name om verandering en transformatie van de ene fase naar de volgende en daarmee over het doorbreken van patronen. Problemen en klachten komen voort uit processen die niet soepel veranderen en vast gaan zitten; er is te veel of juist te weinig van iets aanwezig om noodzakelijke verandering te weeg te brengen. Met acupunctuur probeer ik een doorbraak bij iemand te weeg te brengen. Dit kan lichamelijk en/of psychisch van aard zijn.
Verder draagt de naam DoorBraak een dubbele betekenis in zich. Je wordt behandeld ‘door Arnoud Braak’, want ik ben zelf de (enige) therapeut binnen deze praktijk.
Tot slot zegt De Dikke van Dale het volgende: doorbraak (de; v(m); meervoud: doorbraken)
1 Een plek waar een dijk of dam is doorgeslagen
2 Een cruciale ontdekking die de weg opent naar belangrijke ontwikkelingen
3 Het doorbreken, stukbreken.
Het mag duidelijk zijn dat ik mij het meest verbonden voel met de tweede definitie. Dit is waar ik zelf voor sta en ga als ik met mensen aan het werk ben.

Hopelijk heb ik hiermee mogelijke vragen beantwoord. Maar voel je vooral vrij om op dit bericht te reageren. En natuurlijk: Heb je zelf een beetje ondersteuning nodig om iets te doorbreken? Bel, mail of app mij dan. (www.acupunctuur-medemblik.nl)

Spanningsklachten

Al voor de start van DoorBraak viel mij op dat veel cliënten spanningsklachten ervaren. Dit kan primair de hoofdklacht zijn waarom men mij benadert, maar tijdens het gesprek komt vaak naar voren dat dit een onderliggend probleem is bij andere klachten waar de cliënt primair last van heeft.

Overbelasting
Het ervaren van spanning is op zichzelf niet slecht voor je. Bij onverwachte, spannende of ingrijpende gebeurtenissen reageert je lichaam door adrenaline aan te maken. Hierdoor word je alert. Je gespannen voelen wordt een probleem als het te vaak gebeurt of te lang duurt. Spanning is van alle dag, maar nu de vakantieperiode definitief voorbij is, is de periode van ‘het grote moeten’ weer begonnen. En het probleem zit juist in de combinatie van vele dingen die (van onszelf) moeten; werk, school/studie, kinderen, sporten, je relatie en sociale contacten onderhouden. Je vraagt gewoon veel van zichzelf en dit veroorzaakt spanning welke vaak langdurig wordt.

Symptomen
Spanning kan zich op vele manieren uiten, maar oververmoeidheid is het belangrijkste symptoom. Ook een negatieve houding en een negatief zelfbeeld komen vaak voor. Verder kun je last hebben van: hoofdpijn, slaapproblemen, duizeligheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit, maag- en darmproblemen, hyperventilatie, menstruatie- en potentiestoornissen, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en huidproblemen. Maar ook gevoeligheid voor (sport)blessures kan een manifestatie zijn van onderliggende spanning in je lichaam.

Acupunctuur
Omdat er duidelijk sprake is van een gebrek aan energie, is de acupunctuurbehandeling allereerst gericht op het herstellen van de energiebalans in je lichaam. Hierdoor zul je merken dat andere klachten minder worden. De spanning in je lichaam verdwijnt en je wordt rustiger in je hoofd. Daarnaast worden met de behandeling ook de specifieke klachten aangepakt die jij ervaart. Ook adviseer ik je hoe je zelf beter met spanning om kunt gaan.

Voel je vrij om mij te benaderen als je jezelf herkent in bovenstaand verhaal.

In de praktijk

De opening van DoorBraak, Centrum voor Acupunctuur, is nu 3 weken geleden. De keuze om binnen een multidisciplinaire praktijk te gaan werken bevalt tot op heden prima; ik ben de enige acupuncturist, maar het is goed om tussen andere zorgprofessionals te zitten en bovendien zijn het ook nog eens hele aardige en vooral betrokken mensen. De samenwerking groeit en ik heb zelfs al de eerst concrete doorverwijzing gekregen vanuit de fysiotherapie.
Mijn website en de ‘socials’ worden goed bekeken en ontvangen en uit verschillende hoeken heb ik nuttige feedback ontvangen om zaken net even anders aan te pakken of te verwoorden. Ook komen hier de eerste afspraken uit voort. Ik kan natuurlijk niet voor mijn cliënten spreken, maar van mijn kant verlopen deze nieuwe contacten uiterst prettig en ook worden er vervolgafspraken gepland om verder met elkaar aan de slag te gaan.
Kortom: Ik kijkt positief terug naar de start en ga met goede moed en met veel vertrouwen verder met DoorBraak!

 

1   |   2      »