Acupunctuur Medemblik - DoorBraak
 

'Ik ben zo moe'

‘Ik ben zo moe!’

Dit is ongetwijfeld de meest gehoorde klacht binnen de praktijk. Het kan de hoofdklacht zijn, vaker is het een klacht die naast andere klachten speelt.
Vermoeidheid heeft vaak een medische oorzaak. Echter bij veel patiënten is het een SOLK (Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klacht). Kort gezegd: De klacht bestaat en wordt (h)erkend, maar medisch onderzoek heeft niets opgeleverd en de arts kan niets doen.

Oorzaak komt voort uit de orgaanfunctie
Ook vanuit een Oosterse blik kan vermoeidheid diverse oorzaken hebben. Meestal komen deze voort uit de organen. Denk bijvoorbeeld aan de milt welke verantwoordelijk is voor de transformatie van voedsel naar energie, maar ook bepalend is bij psychische aspecten als nadenken en zorgen ervaren.
Een ander voorbeeld is de lever. Deze zorgt voor de distributie van (voldoende) bloed in ons systeem en daarmee dus ook voor energie en warmte. De psychologische taak van de lever is het verwerken van emoties en dan met name stress, woede en frustratie. Als dit niet vloeiend verloopt dan kan (chronische) vermoeidheid het gevolg zijn.

Eén systeem
Omdat ons lichaam nu eenmaal als één systeem werkt is de werking van het ene orgaan dus afhankelijk van de werking van het andere. Om het voorbeeld van hierboven nogmaals aan halen: Vermoeidheid vanuit de spijsvertering (milt) heeft invloed op de werking van de lever; De circulatie van energie en bloed stagneert en dit leidt tot klachten als stress- en spanningsklachten, weinig energie, spier- en peesklachten, maar ook frustratie.

Behandeling
De acupuncturist inventariseert grondig de klachten die er zijn en gaat daarbij verder dan het uitvragen van alleen de vermoeidheidsklachten. Alle klachten tezamen, inclusief de pols- en tongdiagnose, bepalen uiteindelijk de diagnose. Op basis hiervan wordt het behandelplan opgesteld.
Vaak kan de persoon al met 4 tot 6 behandelingen een duidelijk verschil in energie merken. Maar ook hier geldt, hoe langer de vermoeidheidsklachten al bestaan, hoe meer behandelingen noodzakelijk zijn.
Ook kijkt de acupuncturist samen met de cliënt waar de grondslag van de klachten vandaan komt en hoe deze zoveel als mogelijk voorkomen kunnen worden.

Meer info?
Ben je geïnteresseerd geraakt in de manier waarop ik werk en wat ik voor je kan doen neem dan contact op via doorbraak@acupunctuur-medemblik.nl of bel/app 06 29515200.

 

 

 Terug
Geplaatst: 13-10-2020 16:16:13

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier