Acupunctuur Medemblik - DoorBraak
 

Slapeloosheid

Drie weken geleden heb ik een artikel geschreven over vermoeidheid. (https://www.acupunctuur-medemblik.nl/index.php/79/weblog)
Ik heb verteld dat oorzaken psychisch en lichamelijk van aard kunnen zijn. In het laatste geval heb ik wat aandacht besteed aan de orgaanfuncties binnen ons lichaam.
Aangezien ons lichaam als één systeem functioneert kan een kink in de kabel uiteindelijk invloed uitoefenen op vele functies binnen dit systeem.

Moe maar niet kunnen slapen
Maar stel je nu eens voor dat je enorm moe bent. Slapen is het enige dat je wilt. Maar eenmaal in bed kun je niet in slaap komen; plafondstaren, piekeren, woelen, transpireren… Of je valt wel in slaap, maar na korte tijd word je wakker en dan gebeurt bovenstaande. Je kunt de slaap niet meer vatten. Maar ook vroeg wakker worden en dan niet meer in slaap kunnen komen is een veel gehoorde klacht bij slaapstoornissen.
Slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd, komt vaak voor. Ruim 15 procent van de Nederlandse bevolking heeft hier last van.

Oorzaken en gevolgen
Insomnia ontstaat vaak door spanningen, piekeren, pijn, alcoholgebruik of ’s avonds te lang actief zijn. Maar ook de oververmoeidheid zelf kan leiden tot slaapproblematiek.
De gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Het kan leiden tot concentratieproblemen, prikkelbaarheid, vermindering van eetlust, daling van de weerstand en depressiviteit.
Slaapmedicatie wordt vaak en gemakkelijk voorgeschreven, maar lossen de oorzaak van het probleem niet op. Daarnaast hebben slaapmiddelen vaak bijwerkingen en ze kunnen verslavend zijn.

Acupunctuur als slaapmiddel?
Binnen de Chinese geneeskunde worden slaapproblemen gezien als een verstoring van ons natuurlijke ritme. Hierbij is de balans tussen actie (Yang) en rust (Yin) verstoord. Normaliter horen deze vloeiend in elkaar over te gaan; bij het opstaan word je actief en heeft de dag zijn beloop. Richting de avond word je rustiger, meer ontspannen en bereid je je voor op de slaap.
Met acupunctuur kan de energiebalans tussen Yin en Yang hersteld worden; het tekort aan Yin-energie wordt aangevuld of het teveel aan Yang-energie wordt afgevoerd.

Het zal je niet verbazen dat je zelf ook invloed hebt op de balans tussen Yin en Yang. Denk hierbij aan je leef-, eet-, en slaapgewoonten.

Ik geef je graag advies die de behandeling ondersteunt. Neem hiervoor contact op via:
doorbraak@acupunctuur-medemblik.nl of bel/app 06 29515200.

 

 

 

 Terug
Geplaatst: 03-11-2020 16:58:08

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier